Brabantse Delta voert duurzaamheidsscore in

Boeren die waarde hechten aan duurzaamheid en extra aandacht besteden aan bijvoorbeeld bodemgezondheid en dierenwelzijn hebben vanaf 2023 meer kans op een pachtcontract van waterschap Brabantse Delta.

Het algemeen bestuur heeft eind september besloten over deze aanpassing van het pachtbeleid. Het waterschap koopt regelmatig grond op plekken waar het later projecten uit wil voeren, onder andere voor natuurherstel. Totdat die beginnen, verpacht Brabantse Delta die grond vaak aan boeren. Zij huren percelen dan totdat het waterschap ze zelf nodig heeft. Op dit moment lopen er ruim vijftig van zulke pachtcontracten; die beslaan samen bijna 400 hectare grond.
Het waterschap wil dat inzetten om de overgang naar meer duurzame landbouw te stimuleren. Want landbouw die meer ruimte laat voor biodiversiteit en bodemorganismen draagt bij aan de doelstellingen van het waterschap, aldus een woordvoerder van Brabantse Delta in BN De Stem van 19 september jongstleden. “Een rijker planten- en dierenleven is namelijk ook goed voor ‘gezond water’. Dat willen we als waterschap graag bereiken, ook om te voldoen aan Europese regels voor de waterkwaliteit.” Zo is een gezonde bodem ook minder vatbaar voor droogte, erosie en wateroverlast. ,,Juist omdat veel van onze gronden op termijn worden heringericht als natuur vinden we het belangrijk dat er tot die tijd goed voor wordt gezorgd.”

Puntensysteem
Wie voortaan een nieuw pachtcontract met Brabantse Delta af wil sluiten, krijgt te maken met aanvullende voorwaarden. Zo gaat het dagelijks bestuur het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat op haar gronden verbieden en stelt ze een ‘mestvrije strook’ van 3 meter in langs sloten.
Bovendien biedt het waterschap boeren die duurzamer werken meer kans op pachtgronden. Als er een contract vrijkomt, kijkt Brabantse Delta niet meer alleen naar de pachtprijs die boeren bieden, maar ook naar hun werkwijze.
Daarvoor maakt het waterschap gebruik van de door Groen Ontwikkelfonds Brabant bedachte duurzaamheidsscore. De boeren krijgen punten als ze beschikken over keurmerken die een duurzame werkwijze aantonen, zoals een SKAL-, Beter Leven- of On the Way to Planetproof-keurmerk. Die punten wegen mee bij de toewijzing van gronden.
In 2023 komen vier pachtcontracten in aanmerking voor vernieuwing, in 2023/24 nog eens tien en in 2025 de rest.

Bron: BN De Stem, 19 september 2022

 

Lees het geaccordeerde voorstel

DuurzameGronduitgifte.nl is een initiatief van